Oulun katutanssit

SUNNUNTAI, 07. HEINÄKUUTA 2013

Rotuaarilla

Oulun päivät huipentuivat Oulun katutansseihin, jotka järjestettiin nyt seitsemättä kertaa. Toissavuonna muistaakseni tapahtuma laitettiin pystyyn Kauppatorille. Viimevuodesta en ole ihan varma, kun nukuin niiden yli. Tänä vuonna ne kuitenkin olivat taas Rotuaarilla, jossa ne useimmiten onkin järjestetty. Heräsin yhdentoista aikaan, vedin puurot nassuun ja lähdin käppäilemään keskustaan. Saavuin paikalle juuri oikeaan aikaan, räppi soi ja Amarillon terassi oli auki.

Katutansseissa kisaillaan eri katutanssilajeittain tietenkin, mm. breakdancessa, hip-hopissa ja lockingissa. Siellä nähtiin myös improvisoituja showcaseja eri tanssiryhmien esittämänä. Paikalla oli tanssijoita eri puolilta Suomea. Oli muun muassa Jyväskyläläistä, Joensuulaista ja Helsinkiläistä edustajaa ja yleisöä. Oululaisia unohtamatta. Kaksi Deejiitä soittivat todella kovvaa musiikkia vuorotellen. Toinen levynpyörittäjä/tanssija oli kotoisin New Yorkista, sittemmin muuttanut Ruotsiin ja sieltä meille tänne Ouluun tullut vierailemaan. Steve Jones nimeltänsä.

Taivas oli perinteiseen tapaan pilvinen, kun bileet startattiin. Pian kuitenkin pilvimassat väistyivät ja meininki oli kuuma. Ehkä musiikki oli liian kovaa. Ihan lavan vieressä sijaitseva terassi mahdollisti näppärät päiväkännit. Kaverini totesikin, että alkaa kummasti juontajankin vitsit naurattaa parin kaljan jälkeen. Tärkeänä infona täytyy mainita, että sieltä sai nollanelosia ja nollakutosia tuoppeja. Laskeskelin, että nollakutonen tulee viisi senttiä halvemmaksi per desilitra.

Isoimmassa roolissa oli breakdancen crew-battlet. Kolme vastaan kolme tanssijaa battlaa yksi vuorollaan toista ryhmää vastaan ja tuomarit valitsevat voittajan, tässä tapauksessa kahden runin jälkeen (Elikkä kaksi kertaa käy jokainen heittämässä mitä osaa). Jos voittaja jää epäselväksi, otetaan vielä ylimääräinen runi. Katutansseilla on ollut jo pari vuotta sääntönä, että crewissä nuorimman ja vanhimman osallistujan ikäeron täytyy olla kymmenen vuotta vähintään. Yleisö oli messissä ja meininki oli kieltämättä aika kova. Aika nopeaa siellä hurahti semmoinen viisituntinen.

Meininki oli voittajien ja häviäijien kesken hyvä.

Illalla järjestettiin jatkot siellä, missä Oulun tapahtumien jatkoja on tapana monesti järjestää, Nelivitosessa. Itselläni oli illalla aika kipeä olo, tai laskuhumala, enkä meinannut sitten paikalle edes lähteä. Mutta kunnon työmies tekee pitkää päivää vaikka sairaana ja päätin kuitenkin lähteä vielä katsomaan tapahtuman loppuun. Baari oli tupaten täynnä. Tanssilattialla oli taatusti kuuma, mutta niin oli siinä mihin nyt ikinä mahtuikaan seisoskellessakin. Istumapaikkaa oli vaikea löytää.

Jatkoilla järjestettiin vielä vähän erilaiset ja kevyemmän luokan battlet. Deejii saa venkuilla musiikin kanssa miten haluaa, tanssijoita hämmästyttääkseen, hämätäkseen, vittuillakseen ja yllyttääkseen pysymään skarppina. Kisan taisi voittaa New Yorkin/Ruotsin Steve Jones. En nähnyt kunnolla näitä kisailuja, kun siinä oli jengiä melekosen lailla edessä ja tila oli semipieni.

Tapahtuma on ilmainen ja mahtavaa että tämmöisiä järjestetään. Se on iso teko katutanssikulttuurille ja mukavaa viihdettä kaikenikäisille katsojille. Kiitoksia näistä!

Loppuun vielä pari vilimiä.

http://youtu.be/H4At6URV99c

http://youtu.be/xi41ojYP9RE

http://youtu.be/-3VY9l82IlI