Ranuan eläinpuistossa

MAANANTAI, 01. HEINÄKUUTA 2013

Ranua Zoo

Lauantaina lähdimme tien päälle. Kohteena Rovaniementie 29 97700, Ranuan eläinpuisto. Viimeksi kävin siellä jakkaran kokoisena ja ainoa muistikuva paikasta oli villisika. Valitsimme huonon ajankohdan ja reitin matkustamiselle, sillä Pudasjärvellä vietettiin samaan aikaan eräitä Lestadiolaisten kesärientoja. Eikä se ole mikään pikkutapahtuma. Rovaniementien risteykselle oli matkaa 3,2 kilometriä ja autojonossa kesti yli tunnin. Auton lämpömittari näytti kahtakuutta. Joku toinen mittari siinä uskon suoralla näytti kahtakymmentä kahdeksaa. Mikäpäs siinä. Kesähän se palakittee.

Päästiin me sitten perille kuitenkin hyvissä ajoin. Jätettiin auto parkkiin ja seuraavaksi piti ne liput lunastaa. 15 euroa kipale, opiskelijalta 13 moista. Lippu-ukko tarjosi kartat mukaan ja lipunmyyntitiskiltä avautui ovi suoraan reitille, joka kiertää kaikki elukoiden häkit. Ensimmäisenä oli vuorossa saukot, kärpät, lumikot, vesikot sun muut vastaavat. Lumikon häkissä näkyi vain luita. Toivottavasti lumikko voi kuitenkin hyvin.

Reitti jatkui kurjen häkkiaitauksen ohi. Kattoa siinä aitauksessa ei ollut, kuten muilla siivekkäillä, eikä sisällä ollut kyllä kurkeakaan. Ehkä se oli lentänyt tiehensä. Pöllöt sen sijaan olivat paikalla ja aika komeita otuksia nuo ovat kun pääsee läheltä katsomaan. Myös vaikuttava lintu oli maakotka.

Linnut jäi taa ja siinä oli jäätelökioski, johon jäätiin sitten jäätelöt nauttimaan. 3,5 € mutta pallo oli ihan hyvän kokoinen. Pienemmistä olen joskus enemmän maksanut.

Sitten päästiin vanhan ystäväni, villisian aitaukselle. Sitä ei meinannut oikein näkyä, kunnes harmiksemme huomasimme sen vetelevän hirsiä omassa kopperossaan. Hetken me sitä tuijotimme, mutta seuraavaksi oli vuorossa karhut ja jääkarhut. Ne kiinnostivat enemmän. Ruskeakarhu oli mahtava. Se polskutteli altaassaan ja söi jotain. Kalaa kenties. Aika iso elukka, mutta vielä isompia olivat jääkarhut. Valtavia eläimiä. Ruokinta-aikaan tuonne karhujen aitaukseen kannattaa kuulemma mennä. Osaavat temppuja nämä kontiot.

Susia olisin tahtonut nähdä, mutta en nähnyt. Loppureitillä tuli vastaan hirveä, poroja, peuroja, Bambi, myskihärkä, supikoira ja kettu. Siellä oli myös kotieläinsektori. Mm. porsailla, lehmillä, aaseilla ja hevosilla varustettu pieni alue.

Kaikki oli parissa tunnissa kierretty ja oli aika palata kotiin. Takaisin päätettiin mennä Simon kautta. Siellä ei Suviseuroja vietetty ja matkakin oli näkymiltään itse asiassa paljon mukavampi. Paljon lehtipuita ja mutkittelevia teitä.

Ranua Zoo. Kannatti käydä.

Kyltissä varoiteltiin vihaisesta joutsenesta.

Otso nautti elämästään. Ainakin tuolla hetkellä.

Jääkarhupariskunta. Ehkä.

Jääkarhujen aitausessa oli kenkä. Missähän loput?

Ilves ja vieressä oikea jääkarhu luonnollisessa koossaan.

15 euroa liput, 50 senttiä kiikarointi.

Mahtava veikkonen tuo saukko.