Juhannusaaton tanssit 21.06.2013

LAUANTAI, 22. KESÄKUUTA 2013

Naapurinvaaran huvikeskus

Extempore matkaan!

Eilen aamulla vielä ajattelin, että jätänpä juhannustanssit välistä. Kokemuksena kasa humalaisia ei kiehdo ja tämä on kuitenkin yksi rauhallisimpia koti viikonloppuja mitä tänä kesänä on luvassa, joten lepokaan ei ole pahitteeksi.  Myös kouluhommat huutelevat tekijäänsä.. Yllätys, yllätys päivän mittaan humppavarvasta alkoi kutittaa ja pohdiskelin, että mitäs nyt? Autoa en omista, kyytejä minnekkään tansseihin en ollut sopinut.. Noh, niin vain extempore kyyti onnistui. Olipa mukava tutustua taas uusiin ihmisiin. Kiitos Marko ja Anne matkaseurasta!

 

Kohteeksi valikoitui siis Naapurinvaaran huvikeskus, tutummin Napis. Naapurinvaarassa en ole käynyt aiemmin kesäaikaan tansseissa, mutta voe pyhäjyssäys mitkä maisemat siellä on! Nyt kipin kapin kalenteriin merkintä Naapurinvaara ja käykääpä ihastelemassa maisemia. Maisemien lisäksi myös palvelu on kohdillaan. Paikka oli koristeltu hienosti ja juhannuskoivut koristivat paikkaa. Kokkokin roihusi illan aikana ja loi juhannustunnelmaa. Tanssipaikan kahvila on niin hienolla paikalla, että koko maiseman komeus avautuu silmiesi edessä nautiskellessa kupposen kuumaa kahvia tai tuopillisen kylmää olutta. Vesipistekin on tanssijoille nerokkaasti aseteltu niin, että tanssien lomassa ehtii pysähtyä nauttimaan maisemista. Tanssimaan pääsee kahdessa tasossa orkesterin soittaessa siinä välissä.

Ehdinpä käydä hieman jututtamassa miestä nimeltä Pertti Granqvist. Siinäpä mies jolla on sana hallussa. Pertti kertoili Naapurinvaaran historiasta ja kaikki tiedot tupsahti kuin apteekin hyllyltä. Tässä päivän aikana myös kirjallisuutta tutkiskellessa voi vain todeta, että kyllä Napis on yksi niistä lavoista, joka Suomessa on tanssilavana toiminut pisimpään. Kyseinen lava nimittäin kykenee pitämään toimintaa yllä myös talviaikaan. Hienoa, sillä muuten talven aikana taitaisi tanssit tiällä kylmässä pohjosessa loppua..  Käykää tutustumassa historiaan ja Naapurinvaaran toimintaan tarkemmin nettisivuilta http://www.napis.com/

Turinoitiinpa vielä hetki lavatanssien tämän hetkisestä tilanteesta. Onko niin, että esiintyjien hinnat ovat karanneet käsistä ja ehkäpä puuttuu valovoimaisia esiintyjiä, jotka pystyvät kerta toisensa jälkeen vetämään pirtin kuin pirtin täyteen porukkaa!? Tarinoinnin keskellä tuumasin, että itse olen pohdiskellut sitä, etteivät nuoret enää kiinnostu talkoohommista. Talkootyö on kuitenkin ehdoton lavatansseja pyörittäessä. Pertti vahvisti ajatelmani ja nosti hattua talkooporukalle. Ei jäänyt epäselväksi, nimittäin kyllä se niin on, että Naapurinvaaran huvikeskusta pyörittää loistava talkooporukka. Hyvä niin, jatkakaa samaan malliin! Tulen nauttimaan tansseista uudelleenkin.

Esiintyjinä illan menoista vastasi Frederik ja toisena tähtenä Kajjaaanista Heikki Koskelo. Ja niin mitäpä teissä herättää ensimmäisenä mieleen Frederik? Allekirjottaneelle tulee ensimmäisenä mieleen naisten alushousut. Kotoa lähtiessäni mietinkin että minkäsmoisen säkillisen kerreen alushousuja matkaan, että kuulun joukkoon. Vuan minä tyttö se luulin, että se on vaan vitsi. Frederik ja naisten alushousut. Kylläpä suu loksahti auki kun alako alushousut lennellä Frederikin noustessa lauteille. Ilimassa vilisti kuulemma mummopöksyjä ja Virve Rosti pöksyt, näin se Frederikki tuumail. Minun ehoton lemppari oli kyllä lakanasta värkätyt alushousut, joihin mahtu kolome naisimmeistä. Sammaan syssyyn mietin, että mitkä imukupit sillä Frederikillä on kun laulun alkaessa kuhina vaan kävi ja ihmismassa löysi lavan eteen. Kerran elämässä kannattaa tuokin show nähdä. Sen verta veti leukapieliä hymmyyn.. Vaan eipä siinä hattua nostan (vai pittäiskö tässä tappauksessa nostoo alushousuja!?) siitä miten pitkän taipaleen Frederik on tehny ja kyenny aina viihdyttämään ihmisiä.

Toinen illan esiintyjä oli tosiaan Heikki Koskelo yhtyeineen. Olin ensimmäistä kertaa hänen keikalla ja päätin, ettei kerta ole suinkaan viimeinen. Tanssittavaa ja monipuolista musiikkia. Tutkaillessani keikkakalenteria näyttää keikkoja olevan ympäri Suomen, joten käykääpä kesän aikana nauttimassa. Väkeä oli tosiaan tanssilattialla ruuhkaksi asti. Jutustellessani ihmisten kanssa väki oli kerääntynyt Napikselle ympäri Suomen. Sotkamo vetää kuulemma maisemillaan mökkikansaa vuosi toisensa jälkeen. Moni puhui, että Naapurinvaaran juhannustanssit on perinne. Tansseihin lähtiessä arvelinkin, että alkomahoolin nauttijoita on liikenteessä näin juhannuksena. Herätin muutamissa ikäisissäni hilpeyttä nauttiessani vain jäävettä. Vahvasti eppäilen, että on suattana muutamalla immeisellä olla hiusraja melekosen hellänä tänä uamuna. ;) Kokonaisuutena onnistunut ilta ja voitti satanolla koulutehtävien kirjoittamisen. 

Nytpä suuntaan iltalenkille ottamaan kuvia sinne missä voisin olla juhannustansseissa jos…. Tästä lisää huomenna.

Niin ja tehkää te juhannustaikoja ja nauttikaa juhannustansseista.

~Humppa-Helena~