LONNAN SAARI - POIJUN AVAJAISET

MAANANTAI, 09. KESÄKUUTA 2014

Yllättävä paikka - yllättävä meininki!

Perjantai-iltana vierailin Helsingin edustalla sijaitsevalla Lonnan saarella Poiju -nimisen ulkoilmaklubin avajaisissa. Pakko myöntää näin alkuun, että en ole aikoihin käynyt yhtä idyllisellä “klubilla” ja saarelle voisi ehdottomasti lähteä toistekkin viettämään kesäperjantaita.

 

Mikä Lonna?

Lonna - eli nk. Suomenlinnan pikkusisko, entinen sotilassaari avattiin vierailijoille toukokuun lopulla.  Saarelle pääsee JT-linen lauttakuljetuksella ja edestakainen matka oli ainakin Poijun avajaisissa seitsemän euron arvoinen, sisältäen pääsyn Poijuun. Pääsimme lauttaan täydelliseen aikaan, sillä auringonlaskussa kylpevä Helsinki oli kyllä veroisensa näky mereltä katseltuna.

 

Saarella on kesäaikaan viikon jokaisena päivänä toiminnassa kahvila sekä ravintola, jossa voi nauttia vaihtuvasta menusta, sekä merellisestä tunnelmasta niin ravintolan terassilla kuin sisätiloissa.

Poiju on siis ulkoilmaklubi, joka järjestetään ainakin näillä näkymin kesäperjantaisin ja juuri tällä kauniilla Lonnan saarella. Avajaisiin sattui kyllä mieletön sää ja tunnelma saarella oli kohdillaan. Varsinainen juhla-alue oli keskellä saarta, mutta lauttarannan viereisillä kallioilla oli mahdollista ihastella auringonlaskua ja tunnelmoida vaikka kaveriporukassa ennen alueelle menoa. Sisäänpääsy- tai narikkamaksua ei ollut, vaan ainoa maksu Poijuun mennessä oli lauttamatka.

Hauskan ja idyllisen tapahtumapaikan vastapainoksi saarella ja etenkin avajaisissa oli myös huonoja puolia. On ymmärrettävää, että avajaishässäkässä kaikki eivät päässeet edes koko saareen tai joutuivat odottamaan pääsyään saarelle hyvinkin pitkään. Oma seurueemme seisoi lauttajonossa kumpaankin suuntaan noin tunnin, mikä oli henkilökohtaisesti ehkä turhankin pitkä odotusaika, etenkin paluumatkalla.

Lisäksi henkilökohtaisesti raivostuttavin asia avajaisissa oli se, että pienellä saarella pesi lintuja ja suurin osa lintujen pesistä sijaitsi maassa ja voi vain kuvitella, kuinka linnunpesien kävi saarella jossa on arviolta 400 ihmistä juhlimassa aurinkoista kesäiltaa… Voin sanoa, että itseä häiritsi vielä seuraavana päivänä muistikuvat linnunpesistä joissa oli liiskaantuneita munia ja kuolleista linnunpoikasia.

Käsittääkseni järjestäjät ovat tietoisia näistä muutamista avajaisten miinuspuolista ja ovat luvanneet puuttua asioihin. Kuulostaa hyvältä, sillä Poijun kaltaisia paikkoja todella tarvitaan Helsinkiin!

Lauantain vietin pihajuhlissa, sekä jo legendaarisella Tavastialla, mutta tästä hulvattomasta illasta lisää seuraavassa postauksessa.

Nyt olisi tarkoitus lähteä parin kaverin kanssa pienelle roadtripille täksi illaksi, pitäkäähän aurinkoinen kesämaanantai!

- S A R A -