Matkailualan opiskelijan mietteitä

KESKIVIIKKO, 17. SYYSKUUTA 2014

Elämää ammattikorkeakoulussa

Ensimmäinen kuukausi Helsingissä ja uudessa koulussani on ohi! Ajattelin nyt kertoa haustani ammattikorkeakouluun ja fiiliksistäni tähän mennessä matkailualan opinnoistani. Jospa joku teistä miettisi, hakisiko esim. syksyn haussa matkailualalle, niin saisi vähän ennakkokäsitystä alalla opiskelevalta, millaista tämä oikeesti on! :)

Eli aloitin omat matkailualan opintoni Porvoon HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulussa tammikuussa 2014. Muuttaminen Hyvinkäältä Porvooseen vähän jännitti aluksi, sillä ensisijaisesti olisin tietysti halunnut Helsinkiin opiskelemaan. Porvoo kuitenkin osoittautui oikein mukavaksi pieneksi kaupungiksi, joka tuli tutuksi nopeasti. Eniten kaupungissa harmitti, että kulkeminen kotipaikkakunnalleni oli hankalaa, sillä Porvooseen ei kulje junat. Niinpä Helsingin kautta kulkeminen oli pian joka viikkoista touhua.

Hain Porvooseen syksyn haussa ja pääsin aikalailla heittämällä sisään (hyvät yo-arvosanat ovat avuksi!). Valintakoe sisälsi kirjallisten ja matemaattisten osuuksien lisäksi parihaastattelun. Kirjallinen osuus sisälsi yhden englannin kielisen tehtävän, tehtävät olivat simppeleitä, mm. tiivistelmä suomen kielisestä artikkelista ja englanniksi piti kirjoittaa joku lyhyt kirje. Matemaattiset tehtävät sisälsivät suurimmaksi osaksi prosenttilaskuja. Haastattelu oli siinä mielessä jännittävä, ettei tiennyt kuka tulisi omaksi pariksi. Onneksi oma parini sattui olemaan todella mukava ja ehdimme vaihtamaan pari sanaa ennen h-hetkeä. Haastattelua varten kannattaa valmistautua, ota selvää matkailualan sen hetkisistä trendeistä ja pohdi valmiiksi hyvä myyntipuhe itsestäsi. Mikä on asia, joka erottaa sinut toisista hakijoista? Kaikki matkailualaan hiukankin liittyvät asiat, joista sinulla on kokemusta on syytä mainita. Myös omista hyvistä oppimiskokemuksista tuli kysymystä. Muistakaa ottaa rennosti, haastattelijat ovat varmasti todella mukavia. :)

Entäs sitten, kun aloitin opinnot? Porvoo Campus on aivan uusi rakennus, avara ja luokkatilat ovat suunniteltu opiskelijoiden lähtökohtia ajatellen. Lisäksi se on lähellä kauppoja ja kahviloita. Talvella oli hieman ankeaa aloittaa opinnot, sillä esim. fuksiaisina piti kylmässä pakkasessa kulkea, mutta eihän sen menoa haitannut!  Meidän ensimmäinen jakso oli aika rankka, päiviä klo. 8-17 ja lisäksi läksyt ja ryhmätyöt. Porvoossa tehdään sitten paljon ryhmätöitä, mutta jos ne ei ole oma juttu, niin ei kannata sen takia unohtaa tätä vaihtoehtoa, sillä niitä kyllä oppii tekemään, kun niitä on runsaasti! Vähän oudompi juttu opiskelutavassa Porvoossa oli joka viikottaiset kokoukset pienryhmän (n.10henkeä) kesken, jota ohjaaja seurasi ja arvioi opiskelijoita aktiivisuuden mukaan. Kaikki olivat vuorotellen kerran puheenjohtaja, sihteeri ja havainnoja (loput kerrat osallistui keskusteluun). 

Kevään aikana tehtiin kaksi isompaa projektia - tapahtuma- ja matkaprojekti. Opintomatkan Tallinnaan järjestimme siis alusta loppuun asti itse. Saimme myös järjestää oma keksimän tapahtuman Porvoo Campuksella Helsingin vaihto-opiskelijoille. Meidän luokka järjesti festarit suomalaiseen tapaan - Campus Fest. Jokainen sai valita oman tehtäväalueensa, vaihtoehtoja oli mm. somistus, viestintä ja markkinointi, ohjelma, tarjoilu ja kokkaus. Laitan loppuun hieman kuvia tapahtumasta.

Semmonen plussa Porvoossa, että sieltä saa ilmaset läppärit koulun alkaessa, jotka kulkevatkin sitten kouluun melkeen päivittäin. Vaikka Porvoo olikin ihan kiva paikka opiskeluun, niin hain kevään haussa kuitenkin Helsinkiin matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelmaan. Koulun vaihtoon oli useita syitä, mm. kyllästyin kulkemaan Porvoosta bussilla + aika Porvoossa tuli välillä pitkäksi, kun luokkakaverit menivät lomilla aina kotipaikkakunnilleen. Mutta lisäksi, työmarkkinat matkailualalla Helsingissä ovat paljon paremmat kuin Porvoossa, esim. kesätyöpaikkaa Porvoosta hakiessani turhauduin, kun lähes kaikki vapaat paikat olivat ravintola-alalla. Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelmassa on myös enemmän suuntautumisvaihtoehtoja ja markkinointi-, johtamis- ja laskentaopintoja.

Helsingin valintakokeeseen tuli lukea ennakkomateriaali tulevaisuuden lentokentästä, joka ei ollut edes mitään kuivaa luettavaa! Luin materiaalin 2kertaa kunnolla läpi, kirjotin vaihtelevasti muistiinpanoja ja kolmannen kerran vielä pikaluin sen. Jotkut olivat lukeneet materiaalin jopa viisi kertaa läpi, mutta mielummin lukee huolella kerran läpi kuin monta kertaa hutasten. ;) Valintakoe sisälsi siis monivalintakysymyksiä ennakkomatskuun liittyen, 10matemaattista tehtävää (myös monivalintoja ja %-laskuja) ja yksilöhaastattelun.

Vasta kuukauden opiskeltuani Helsingissä matkailua nään jo monia eroavaisuuksia Porvooseen verrattaessa. Jotenkin motivaatio sekä ohjaajilla että opiskelijoilla on paljon suurempi mitä Porvoossa. Lisäksi ohjaajat kannustavat opiskelijoita paljon enemmän. Meille kerrotaan jo nyt työharjoittelusta, vaihtoon menemisestä ja opinnäytetyöstä. Porvoossa näistä ainoastaan vaihtoon menemisestä mainittiin kevään aikana. Ja totta kai oppimismekanismit ovat erilaisia - Helsingissä on enemmän tenttejä kuin Porvoossa, jossa monet arvosanaan vaikuttavista suurimmista tehtävistä oli ryhmätöitä. Porvoossa myös täytyy kirjoittaa opiskeluportfoliota jokaisesta vierailuluennosta ja erityisistä tapahtumista koulussa, tää oli tosi turhauttavaa, vaikka itekin vielä pidän kirjoittamisesta. Pakko vielä antaa Helsingille plussa siitä, että me tehdään toinen opintomatka Lontooseen, kun taas porvoolaiset saavat tyytyä Tukholmaan.

Olen tyytyväinen, että vaihdoin Helsinkiin, mutta olen myös sitä mieltä, että joillekin Porvoo sopii paremmin.

Reetta