Riika - Baltian Pariisi

TIISTAI, 24. TAMMIKUUTA 2017

Vol 1

Tallinna on tullut vuosien varrella jo sen verran tutuksi, että viime kesänä päätimme jatkaa matkaa hieman etelämmäksi, suuntana Riika, jota Baltian Pariisiksikin kutsutaan.

Riika sijaitsee Daugava-joen varrella muutaman ajotunnin päässä Tallinnasta etelään (kuva 1). Siinä missä Tallinnan hintataso on noussut lähemmän kotimaamme hintoja, Riikassa hintataso on edelleen edullinen.

Riika on kaunis, rauhallinen kaupunki, jossa yhdistyvät kaunis arkkitehtuuri ja tunnelma sekä jo aikaa sitten rappeutunut neuvostoaikainen ympäristö. Pitkän miinuksen kaupunki saa ravintoloistaan ja ruuastaan. Ruokamatkailijoille en kaupunkia suosittele, mutta muille kyllä.

Kaupunkikuvaa hallitsee Milda-patsas, jonka sanotaan pyllistävän itään ja katsovan länteen. Patsaan juurella näkee päivittäin useita kertoja vahdinvaihtoseremonia, kun Latvialaiset sotilaan seisovat kunniavartiossa patsaan juurella (kuva 2 ja 3).

Upeita kirkkoja näkee eripuolilla kaupunkia (kuva 4 ja 5). Vanha kaupunki tarjoaa mm. Mustapäiden talon (kuva 6) ja torin tunnelman.

Riikassa on useita museoita, joihin on ilmainen sisäänpääsy. Me vierailimme Latvian sotamuseossa vanhan kaupungin laidalla (kuva 7).

Keskuspuistosta löytyy avioliittosilta (kuva 8), johon vanhan perinteen mukaisesti käydään hääpäivänä ripustamassa lukko merkkinä ikuisesta rakkaudesta. Pimeän aikaan sillan alla käy kuulemma kuhina, kun rakkauden loputtua sulhaset etsivät vedestä omaan lukkoon sopivaa avainta :)