The Super Sound of Video Games

TORSTAI, 01. ELOKUUTA 2013

Vuoden parhaalla keikalla tuhansien nörttien piirittämänä

Mitäpä jos yhdistettäisiin oopperakuoro, orkesteri ja muutama muu huippuartisti ja sovitettaisiin heille parhaat musiikkikappaleet kautta tietokonepelien historian aina Commondoren piipityksistä nykyaikaisiin multimediataidepläjäyksiin? Mitäpä jos valitaan esiintymispaikaksi Hartwall Areena, rakennetaan komea lava ja pusketaan hallin täydeltä äänentoistolaitteita takaamaan se, että kuuntelijan tuuhea leijonaharja heiluu villisti basson tahdissa vaikka tukka olisikin jo vähän harventunut. Mitäpä jos tämä ei olekaan vain hupsu idea vaan totisinta totta? The Super Sound of Video Games on mahtava esitys, jossa herätellään vanhat klassikot henkiin aivan uudella tavalla, toki unohtamatta viimeisimpiä viisuja mobiilipeleistä!

The Super Sound of Video Games kohdevalojen paahteessa. Taustalla pyöritettiin kuhunkin kappaleeseen liittyvää videoesitystä terästämään tunnelmaa 

The Super Sound of Video Games Assembly Edition on teos, joka turboahtaa esityksen täydeltä huippunimiä tietokone- ja konsolipelimaailmasta. Rob Hubbard, Jeremy Soul ja Chris Hülsbeck. Mikäli nimet eivät heti lyö tulta, niin herrojen loihtimat kappaleet ovat varmasti tuttuja jos on vähänkään viihtynyt pelien äärellä. Tuttuihinkin kappaleisiin tulee aivan uutta tenhoa, kun ne esitetään livenä tuhansien yleisön edessä - siitä osoituksena valtavat ja tärykalvot särkevät suosionosoitukset Super Marion teemamusiikin pärähtäessä äänentoiston kautta eetteriin. Viimeistään tunnelman repi kattoon asti esityksen viimeinen veto. Ensiesitys, joka oli varattu vain ja ainoastaan Assembly-vieraille. Siinä taisi kovapintaisimpienkin koodarien silmäkulmat hivenen kostua, kun oopperakuoro orkestereineen kiskaisee yhden demomaailman kovimman kappaleen ilmoille. Soundtrackin demosta, joka juhlii 20-vuotissynttäreitään. Demo, joka on näyttänyt kuinka tietokoneista riivitään kaikki irti ja enemmän. Demo, joka shokeerasi bittimaailmaa. Demo nimeltä Second Reality! Voi pojat.

Värikkäät ja vilkkuvat valot ovat osa Assembly-perinteitä, kuten myös osallistujien nakertamat näyttävät rakennelmat

Ja tähän asti blogia lukenut, tietokoneita aina kammonnut rasvanäppi varmasti ihmettelee, että mitä hittoa. Missä tälläisiä keikkoja oikein järjestetään ja mitä ne demot oikein ovat? Äkkinäisesti voisi tiivistää, että demo on digitaalinen taideteos. Vähän kuin musiikkivideo, jossa musiikin tahdissa tapahtuu runsain mitoin asioita ruudulla. Erona perinteisiin videoihin on vain se, että demoa ei ole valmiiksi kuvattu filmille vaan ruudulle ilmestyy asioita ratkomalla reaaliaikaisesti matemaattisia kaavoja. Helppoa! Demojen tekijät ja muut digiharrastajat puolestaan kokoontuvat yhteen tasaisin välein esitelläkseen taitojaan yleisölle. Ihan vastaavalla tavalla kuin Lada-harrastajat kerääntyvät perämetsiin vertailemaan jalopuurattejaan. Digi-ihmisten tapauksessa tätä Stadissa tapahtuvaa kokoontumisajoa kutsutaan Assemblyksi.

Tuhatpäinen valomeri ja Angry Birdsistä tutut porsaat mähisemässä 

Toisin sanoen Assembly on tapahtuma tietokoneharrastajille ja multimediakulttuurista kiinnostuneille. Jo 1990-luvun alkupuolelta asti järjestetty tapahtuma on turvonnut yhdeksi maailman suurimmista ja vetää väkeä paikalle kautta maailman. Jottei elämä olisi pelkkää koodailua, demoja ja Quakea, on nelipäiväisellä festivaalilla tarjolla monenlaista oheistoimintaa aina disketinheitosta yöllisiin rave-bileisiin. Tehtävää on paljon, aikaa vähän. Paikanpäällä kuluukin tonneittain kolajuomia pitämään silmät auki ja bittiletkut hehkuvat punaisina. Lähes yhtä punaisina kuin vanhan kaartin, Old Schoolin, silmät Boozemblyiksi kutsuttujen pussimehukestien jäljiltä. Boozemblyillä tosin eivät kolajuomat juurikaan maistu vaan Pasilan kalliolla kiskotaan kilvan vähän kipakampia keitoksia. Näistä kekkereistä riittääkin sitten taas tulevaksi vuodeksi kerrottavaa kotiväelle. Voi pojat.

 

The Super Sound of Video Games

http://www.quinsonitus.com/videogames/

Assembly

http://www.assembly.org

Second Reality -demo

http://www.youtube.com/watch?v=XtCW-axRJV8