Liuskaluodon Skiffer

TIISTAI, 23. HEINÄKUUTA 2013

Rahtusen parempaa liuskaa nälkäiselle

Kautta ammoisten aikojen Skandinavian hurjat ja sarvipäiset matkamiehet seikkailivat avonaisilla purjeveneillään pitkin valtameriä. Viikinkiveren virratessa vahvana tunsin välttämätöntä tarvetta lähteä valloittamaan tuntemattomia rannikkoseutuja. Tulisin löytämään tuulenpieksämiä luotoja ja asumattomia saaria, jotka ovat täysin eristyksissä nykyajan mukavuuksissa ja tavallisen tallaajan ulottumattomissa. Kenties voisin löytää jopa uusia mantereita ja julistautua keisariksi. Ajatus kärpännahkaisesta edustusasusta on varsin houkutteleva, joten toimeen! Ehta viikinki ei kuitenkaan lasikuituveneillä meriä kesytä. Päädyin Kaivopuiston rantaan katselemaan uusien maanosien etsimiseen soveltuvia aluksia. Kokoelma oli kiitettävän kattava, vaikkei aivan täydellistä viikinkivenettä vielä löytynytkään. Ankkurit ylös ja kohti ulappaa!

Hurjan viikinkimiehistöni ylimatruusit

Vajaan minuutin merenkäynnin jälkeen oli tunnustettava, etteivät armottomat vaahtopäät olleet juuri tänään minua varten. Onneksi edessä siinsi jotain valloitettavaksi kelpaavaa. Liuskaluoto! Siitä tekisin valtakuntani. Loikka veneestä Liuskaluodon laiturille paljasti tosin, ettei luoto ollut asumaton ja siten vallattavissa Erik Punaisen oppien mukaan. Toisaalta oli onni, ettei Liuskaluoto ollutkaan täysin vailla nykyajan mukavuuksia. Äärimmilleen treenattu kroppani kun vaati ankaran merimatkan jälkeen muutakin ravintoa kuin sammalta rantakallioilta. Haaksirikkoisten, veneilijöiden ja nälkäisten onneksi Liuskaluodolla palvelee Ravintola Skiffer!

Viikinkikään ei pelkällä vedellä elä - Skifferin ystävällinen henkilökunta piti hyvää huolta merenkulkijoista

Ravintola Skiffer tarjoilee rahtusen parempia liuskoja. Liuskat ovat etäisesti pizzoja muistuttavia herkkuannoksia, joissa on tuttujen pizzaelementtien lisäksi monenlaista maukasta ja eksoottistakin. Annos ei ole totutun pyöreä, vaan on pohja venytetty reilun kokoiseksi liuskaksi, joka tursuilee pitkälle lautasen reunojen yli vieden isommankin nälän mukanaan. Pohjan päälle on ripoiteltu tilauksesta riippuen esimerkiksi jokirapuja, chilejä, mansikoita ja vaikkapa vuohenjuustoa. Liuskavalikoima on monipuolinen ja ensimmäistä maistettuaan tekisikin mieli unohtaa linjojen tarkkailu ja tilata koko ruokalista läpi!

Yritin värvätä liuskojen parissa häärivää merimiestä viikinkiryhmääni, mutta kuulemma pipoon ei saa asennettua viikinkisarvia

Herkullinen Liuska Soignon sisältää Soignon vuohenjuustoa, mansikkaa, pinjansiemeniä, rucolaa ja basilikaa

Skifferin atmösfääri on varsin merihenkinen, kun kerran vetten äärellä ollaan. Vaikka annokset ovatkin viimeisen päälle gourmeeta, ruokaillaan ravintolassa aivan kuten karskit viikingit puisten pöytien äärellä, suolaisen merituulen hyväillessä ahavoituneita kasvoja. Parhaimmillaan Liuskaluodon Skifferi onkin aurinkoisena kesäpäivänä, jolloin ruokaillessaan voi tarkkailla veneilijöiden touhuja ja mitä Kaivopuiston rannassa tapahtuu.


Kuinka näistä liuskoista pääsee sitten nauttimaan, jos kokee olevansa enemmän tavallinen tallaaja kuin urhea viikinki? Se on varsin helppoa. Liuskaluoto sijaitsee kivenheiton päässä Kaivopuiston rannasta. Perille pääsee niin omalla veneellä kuin yhteysaluksellakin. Vaikka laiturialue on esteetön, ei yhteysalusta jyrkkine askelmineen ole suunniteltu liikuntarajoitteisille. Tosin tämänkin ongelman pystyi neljä riuskaa kantajaa kiertämään, saaden myös aluksen kipparilta tunnustusta siitä, kuinka tämä oli ensimmäinen kerta kun yhteysalukselle hypätään pyörätuolin kera. Liuskaluodolla veneilijöitä palvelee Gulf huoltoasema sekä mitä mainioin ravintola Skiffer liuskoineen. Yhteysalus kohti herkullisia liuskoja irtaantuu tasaisin välein Kaivopuiston rannasta laiturista, joka sijaitsee puolivälissä Caruselliin ja Kompassilaituriin nähden.

 

Skiffer Liuskaluoto

http://skiffer.fi/liuskaluoto/