Savusaunaa ja tukkilaistansseja

PERJANTAI, 01. ELOKUUTA 2014

Tiistai- ja torstai-iltaisin rentoudutaan Jätkänkämpällä

Rauhalahden kylpylähotellin takana sijaitsee tukkilaiskulttuurin tyyssija, Jätkänkämppä. Savusaunan ja kämpän ympärille rakennetun alueen viikoittaiset tukkilaisillat keräävät kerta toisensa jälkeen yhteen ison määrän sekä paikallisia että hotellivieraita, jotka tulevat nauttimaan savolaisesta huumorista ja löylyjen lämmöstä. Kukaan ei poistu Jätkänkämpältä suupielet alaspäin, vaan positiivinen ja rento ilmapiiri tarttuu jokaiseen vierailijaan jo porteilla.

Jätkänkämpän ehdoton helmi on savusauna, jonka huhutaan olevan myös maailman suurin savusauna. Neljälle laudekerrokselle mahtuu tukkilaisten omien sanojen mukaan noin kahdeksankymmentä saunojaa. Lempeiden löylyjen jälkeen myös pulahtaminen Kallaveteen on mahdollista, sekä erityisen suotuisaa, sillä saunan seiniin nojaaminen tekee selästä hyvin mustan.

Kahdeksaan asti kämpällä on myös mahdollista syödä kämppäillallista. Buffetpöydästä löytyy monenlaisia alkuruokia katajanmarjasilakoista lanttukukkoon. Pääruoaksi tarjolla on rosvopaistia erilaisten kastikkeiden kera, juureksia sekä uuniperunaa. Ja eihän kämppäruoka ole mitään ilman jälkiruokia!

Jätkänkämpän parhaimpiin puoliin lukeutuvat myös sen tukkilaisväen näyttelijät. Kahteen otteeseen illan aikana esitetään tukkilaisnäytös, jossa kämpän oma tukkijätkä esittelee taitojaan tasapainoillen ja temppuillen veden varassa kelluvien tukkien päällä. Esitystä säestää hanuristi, joka illan aikana laulattaa ihmisiä myös kämpän puolella.

Ympäri vuoden tiistaisin ja kesäaikaan myös torstaisin järjestettävät perinteiset tukkilaisillat eivät ole vain suomalaisille tarkoitettu juttu. Paikalle saavuttuani bongasin ensimmäisenä noin kahdenkymmenen saksalaisen turistiporukan, jotka alueen esittelykierroksen jälkeen suuntasivat kämppään nauttimaan kämppäillallisesta. Saunassa puolestaan tunnistin suomen lisäksi useampia muilla kielillä kommunikoivia henkilöitä – ranskalaisen, kolme saksalaista ja italialaiskaksikon. Tukkilaisnäytösten seuraamisessakaan savon kielen taitamattomuus ei haitannut, vaan esiintyjien elekielestä havaitsi helposti sen, mitä milloinkin yritettiin sanoa.

Mikäli majoitut Kylpylähotelli Rauhalahdessa, suosittelen todella paljon käymistä Jätkänkämpällä. Savusauna voittaa perinteisen kylpylän saunakokemuksen mennen tullen, joten pieni pääsymaksu löylyhetkestä ei todellakaan kirpaise liikaa.