Katto päällä voi palvella joka säällä

KESKIVIIKKO, 30. HEINÄKUUTA 2014

Kauppahallin myyjillä ei hymy hyydy

1800-luvun lopulla syntyi ajatus siitä, että torin kaupankäyntiä tulisi yhdistää ja siistiä kokoamalla kaikki myyntipisteet neljän seinän sisään sikin sokin olevien myyntikojujen sijaan. Yhdessä rakennuksessa tuotteitaan ja palveluitaan myisivät joka säällä niin lihakauppiaat, kalastajat, suutarit, räätälit kuin leipuritkin.

Nyt, yli sata vuotta myöhemmin, tuo ajatus on edelleen nähtävissä torin laidalla, vaikka torikauppaa käydäänkin yhä vapaasti ja laajalti varsinaisella myös torialueella.  Kuopion kauppahallin tarjonta on yhtä laaja kuin sen perustamisen aikoihin. Liikkeitä saman katon alla toimii tällä hetkellä noin kaksikymmentä.

Vaikka kauppahalli nimensä mukaisesti onkin keskittynyt tuotteiden myyntiin, on sillä iso merkitys erityisesti vanhemmalle väestölle. Aamulla hallikahvilassa lehteä lukiessani ja aamupalaa syödessäni viereiseen pöytään kahvittelemaan istui vanhahko herrasmies. Kymmenen minuuttia tästä tämän viereen ilmestyi kaksi eläkeiän jo selkeästi saavuttanutta herraa, joista toisen ”Jaahas, meidän Uunokin on jo herännyt” –toteamus ei jättänyt epäselvyyttä siitä, missä kolmikko arkiaamunsa viettää.

Hyvä henki kumpuaa myös myyntipisteiden myyjistä. Aamulla töihin saapuessaan myyjät moikkaavat toinen toisiaan ja muutama vitsikin vaihdetaan ennen siirtymistä oman tiskin taakse. Asenteen ymmärtää, sillä hapannaamaisen myyjän maine varmasti lähtisi leviämään kulovalkean tavoin, jolloin myyntipiste kierrettäisiin kaukaa.

Torikojuihin verrattuna kauppahallin myyntipisteissä on luonnollisesti enemmän tuoretuotteita, koska niille on olemassa kylmäsäilytysmahdollisuus. Ja ai että, miten syötävän hyvännäköisiä herkkuja kauppahalli onkaan täynnä.  Liha- ja kalakauppiaita on runsas joukko, yhteensä ainakin kuuden liikkeen verran. Lisäksi joukkoon mahtuu niin kondiittoreja, kukkakauppiaita kuin käsityöläisiäkin. Kierreltävää toden totta on.

Kauppahallin kahdesti läpi koluttuani kävelen vielä kerran hallikahvilan ohi. Sama ukkokolmikko on edelleen kahvittelemassa, mutta nyt pöytään on saatu myös aikaan korttipeli. Samalla kerrataan edellisviikonlopun formuloiden tilanteita, nauretaan ja otetaan taas vähän kahvia. Kauppahalli on herännyt uuteen päivään.