Lähiruokaa Vitostien varrelta

TIISTAI, 29. HEINÄKUUTA 2014

Väisäsen Kotiliha palvelee viikon ympäri

Muutama kilometri ennen Iisalmea Vitostien varrella sijaitsee Väisäsen kotilihan myymälä. Vuodesta 1996 nykyisellä paikallaan seissyt myymälän kahvio on monelle tuttu taukopaikka tarjoten sekä lounasta että itse tehtyjä leivonnaisia.

Ensimmäisenä ovesta sisään astuessa silmät osuvat isoon lihatiskiin, josta löytyy ties minkälaista potkaa ja pihviä. On nautaa ja lammasta, palvia ja makkaraa, leikettä ja hyytelöä – valikoima on lähes loputon! Laajaa tarjontaa hyödyntävät erityisesti paikalliset. Kahvitauon pidettyäni ja lähtöä tehdessäni paikalle pyöräili eräs ilmeisen usein myymälässä vieraileva tätihenkilö, joka ”halusi tänään kokeilla vuorostaan lihahyytelöä, sillä toissapäivänä ostettu ryynimakkara oli ollut todella hyvää.” Tuotteiden ostaminen suoraan tilalta tulee luonnollisesti myös halvemmaksi.

Kahvion yhteydessä toimii myös lähiseudun ja pienyrittäjien tuotteisiin keskittynyt myymälä. Tarjolla on muun muassa vieremäläisen Myllylän tilan luomuviljatuotteita, kuusamolaisen Kitkan Herkun kalasäilykkeitä sekä lapinlahtelaisen Hunajalähteen sinappi- ja hunajatuotteita. Hetken hyllyjä katseltuani bongasin Ruoveden Herkun konjakkisinappipullon, jonka lopulta päädyin ihan testimielessä ostamaan. Saa nähdä, millaista herkkua sitä tulikaan hankittua.

Erityisen silmiinpistävää on henkilökunnan palvelualttius. Lounasruokailijoiden kysyessä jälkiruokakahvin sisältymistä hintaan pelkän ”kyllä”-vastauksen sijaan tiskin takaa kuuluvatkin vastakysymykset ”tuleeko maitoa, entäpä sokeria?”, minkä jälkeen pöytään tuodaan kuppi kuumaa ilman, että asiakkaan tarvitsee liikahtaakaan.

Väisäsen kotilihan kahvio on hyvä vaihtoehto taukopaikaksi perinteisten liikenneasemien rinnalla. Ruuhkaa ja ylenpalttista meteliä ei ainakaan oman vierailuni aikana ollut nimeksikään, joten akut pian jatkunutta ajomatkaa varten latautuivat varmasti tehokkaammin kuin esimerkiksi muutaman kilometrin päässä olevilla huoltoasemilla.