Mammutin maailmaa ja pölyttäjien pörinää

SUNNUNTAI, 27. HEINÄKUUTA 2014

Kuopion museo kerää vierailijoita myös kuumina kesäpäivinä

 

Kuopion museo torneineen on yksi keskustan suurimmista ja samalla hienoimmista rakennuksista. Nelikerroksisen museon pysyvät näyttelyt ovat kulttuurihistorialliset ja luonnontieteelliset näyttelyt, jotka esittelevät sadan vuoden takaista itäsuomalaista elämäntapaa sekä suomalaisen luonnon vuosikiertoa. Perusnäyttelyiden lisäksi museotiloista löytyy muutama vaihtuva näyttely.

Puijon tornin ohella museo on toinen kulttuurikohde, joka Kuopiossa vieraileville sukulaisille ja ystäville ensimmäisenä näytetään. Sen perusnäyttelyt ovat jo vuosien ajan olleet kuopiolaisten koulujen vakiovierailukohteita, joten voitaneen sanoa, että lähes jokainen kuopiolainen lapsi ja nuori on joskus vieraillut museossa. Monen mieliin jääkin juuri museon ylpeys, suuri villakarvamammutti, jonka vuoksi sitä kutsutaan toisinaan myös ”mammuttimuseoksi.”

Tämän kesän aikana museossa on kolme vaihtuvaa näyttelyä, joista ensimmäinen tulee vastaan heti ovesta sisään astuttaessa. Pölyttäjät-näyttely kertoo, mikä pölyttäjien merkitys on siemenkasveille ja miten ne vaikuttavat sitä kautta ihmisten arkeen. Toisen kerroksen Elämää autiotaloissa –kuvanäyttelyssä tarkastellaan elämää ihmisten hylkäämissä taloissa, jotka eläimet ovat vallanneet. Kolmannessa kerroksessa vierailijoita odottaa vielä Mestarijuoksija Hannes Kolehmainen –näyttely, jossa voi tutustua juoksijalegendan mitaleihin, pokaaleihin sekä esimerkiksi harjoituspäiväkirjaan.

Pysyvistä näyttelyistä toisen kerroksen Luonnon vuosi –näyttely on se, joka ainakin omasta lapsuudestani on museosta jäänyt parhaiten mieleen. Talvi- ja kesäsali valaisevat vierailijoille eläinlajien tavoista selvitä ja jatkaa elämän kiertokulkua vuodesta toiseen. Näyttelyn yhteydessä ovat myös neandertalien luola, sekä totta kai jo mainittu mammutin valtakunta. Kaikkein pienimmille on rakennettu myös metsäteemainen leikkihuone, josta ainakin meikäläistä on saanut kymmenen vuotta sitten lähes väkisin repiä pois lähdön koittaessa.

Kolmannesta ja neljännestä kerroksesta löytyvät vielä näyttelyt perinteisistä Pohjois-Savolaisista elinkeinoista ja elämäntavoista sekä Kuopion historiasta. Lisäksi niiden yhteyteen on rakennettu kopiot Kuopiossa 1930 – 1960 -luvuilla toimineesta Karvosen kahvikaupasta sekä savolaisesta savutuvasta.

Jos Kuopion museo ei ole vielä tuttu kohde, kannattaa siellä käydä tutustumassa. Myös joskus aikaisemmin museossa vierailleiden kannattaa käydä katsomassa ainakin uusia vaihtuvia näyttelyitä, joista erityisesti Elämää autiotaloissa oli todella vaikuttava ja mieleenpainuva. Mikäli vierailupäivällä ei ole väliä, niin vinkvink, keskiviikkona sisään pääsee ilmaiseksi Veikkaus-kortilla!