Sulosointuinen elämys keskellä Varkautta

MAANANTAI, 21. HEINÄKUUTA 2014

Mekaanisen musiikin museo vie vierailijansa musikaaliselle aikamatkalle

 

Sana museo ei välttämättä ole sellainen, joka sointuisi jokaisen korvaan luoden miellyttäviä mielikuvia. Sen sijaan se tuo monelle mieleen vanhoja taideteoksia tai esineitä, joista ensin luetaan hieman infoa ja sitten otetaan muutama valokuva. Tämän jälkeen tätä samaa jatkuu aina vain loputtomiin.

Näin sen ei suinkaan aina tarvitse olla. Varkaudessa sijaitseva Mekaanisen Musiikin Museo on hyvä esimerkki museosta, jossa esineistöä ei tarvitse vain tyytyä katselemaan. Ja ihmekös tuo, sillä kun on kyse musiikkiaiheisesta museosta, on esineiden ääni ulkonäön ohella puolet kokemusta.

Mekaanisen Musiikin Museo on vuonna 1981 alun perin Tuusniemelle perustettu museo, joka 25 vuotta sitten muutti Varkauteen. Sen seitsemän aikakausittain sisustettua salia ja yli neljäsataa soitinta pitävät huolen siitä, että näkemistä tunnin mittaisten esittelykierrosten aikana riittää. Vierailijat pääsevät muun muassa kuuntelemaan miltä kuulostaa, kun viisimetrinen Poppers Goliath -orkesterisoitin herätetään henkiin. Siinä leikissä muuten jäävät soitin jos toinenkin hyvin äkkiä kakkoseksi.

Museokierroksia tehdään suomen lisäksi myös ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi, mahdollisesti jopa kahdella eri kielellä samanaikaisesti. Oma esittelykierrokseni sattui kohtaan, jossa mukana oli myös muutamia saksalaisia. Oppaalle tämä ei ollut ongelma eikä mikään, vaan kieli vaihtui tarvittaessa sujuvasti lennossa.

Vaikka museovieraista valtaosa olikin suomalaisia, oli ulkomaalaisia ja erityisesti saksalaisia paikalla paljon. Saapuessani paikalle olivatkin ensimmäiset ulkomaalaiset turistit jo ehtineet käydä kierroksen läpi. Saksassa samankaltaiset museot ovat ainakin aikaisemmin olleet todella suosittuja, mikä hieman auttaa ymmärtämään heidän innostustaan aiheeseen. Lisäksi museo on useampana vuonna ollut joidenkin ulkomaisten matkaopaskirjojen Suomen nähtävyyksien "must see" -listojen kärkipäätä.

Koko vierailun kruunaavat asiantuntevat sekä ennen kaikkea hauskat oppaat. En muista koska olisin viimeksi käynyt museossa, jossa sen työntekijät omaisivat näin suuren sydämen ja innostuneen asenteen työllensä. Myös lasten huomioiminen ja käyttäminen erilaisissa kierroksella vastaantulevissa avustustehtävissä, kuten soitinten päälle laittamisessa, sammuttamisessa ja jopa käyttämisessä, on mielestäni hyvän oppaan piirre.

Videokoosteen tekeminen museosta on siinä mielessä haastavaa, että sitä haluaisi tuoda esiin kaikki ne hienoudet mitä vain on nähnyt, samalla kuitenkin säästäen paljon uutta koettavaa museossa vieraileville. Yllä oleva video ei siis todellakaan kata koko museota, vaan ainoastaan osan siitä – loppu on syytä käydä kokemassa itse.

Mekaanisen Musiikin Museo on ehdottomasti Huippumesta-sertifikaatin arvoinen kohde. Vaikka sävelkorvaa ei aivan hirvittävästi löytyisikään, ei se ole tämän musiikkimuseon kohdalla ongelma. Suosittelen museota lämpimästi kaikille Varkaudessa ja lähialueella liikkuville, niin suomalaisille kuin hieman kauempaa kaupunkiin saapuneille.