Suopotkupallon MM-kisat ovat täällä taas

PERJANTAI, 18. HEINÄKUUTA 2014

"Ei ollut maali, ei ollut maal... KATSOTAAN VIDEOTARKISTUS TUON KAVERIN KAMERASTA"

 

Viidennettoista suopotkupallon MM-kilpailut käynnistyivät tänään Hyrynsalmen Vuorisuolla. Usein jopa hulluimmaksi suomalaiseksi kesätapahtumaksi tituloitu turnaus tuo kesästä toiseen mieleen sen saman kysymyksen – miksi ihmiset vapaaehtoisesti konttaavat pallon perässä liaten itsensä?

Vastaus on hyvinkin yksinkertainen, nimittäin tapahtuman kisahenki. Vuodesta toiseen turnauksessa käy joukkueita ympäri Suomen ja tiettyjen joukkueiden välillä käydyissä otteluissa ovat jo kaikki derbyn ainekset.  Vaikka jokainen metri suossa tarvotaan määrätietoisesti ja toisinaan vastustajia kohdellaan jopa melko kovakouraisesti, vallitsee joukkueiden välillä kentän ulkopuolella hyvä yhteishenki.

Tämänvuotisessa turnauksessa kuusi sarjaa (yritys-, seka- ja miesten sekä naisten kisa ja harrastussarjat) keräsivät paikalle yhteensä lähes 250 joukkuetta. Kenttiä Vuorisuolle oli rakennettu kaksikymmentä kappaletta. Aikaisempiin vuosiin verrattuna useimmat kentät pysyivät yllättävän pitkään kuivina ja juoksukelpoisina, joidenkin pelaajien mukaan jopa liiankin. Tosin, myös konttaamistekniikkaa vaativia kenttiä löytyi.

Suuresta joukkuemäärästä johtuen koostuivat joukkueiden päiväohjelmat käytännössä kahdesta alkulohkopelistä. Kolmas ja viimeinen lohko-ottelu jokaisella joukkueella on edessään huomenna aamulla. Tätä seuraavat pudotuspelit ja lopulta sarjojen mitalipelit.

Päivän huvittavin hetki oli ehdottomasti, kun erään ottelun tapahtumia kuvatessani satuin saamaan nauhalle hieman epäselvän maalitilanteen (videon viimeinen maali). Lopulta pelaajien toivomuksesta maali tarkastettiin nauhalta ja hyväksyttiin. Kyseessä oli vieläpä ottelun ainoa maali, joten luonnollisesti hävinnyt joukkue aloitti pienimuotoisen marinan ensin tuomaria ja seuraavaksi meikäläistä kohtaan. Noh, onneksi tilanne saatiin porukassa käsiteltyä hyvässä hengessä ilman sen suurempia kahakoita.

Monelle suopotkupallon MM-kilpailut ovat kilpailemisen ohella myös tapa viettää viikonloppua ystävien kanssa mökkeillessä, ja kuinkas muuten, alkoholia nautiskellen. Tämä näkyi myös kentällä sekä tölkkiroskien että valitettavasti myös hieman heikkohappisten ihmisten suurena määränä. Kisat eivät ehdottomasti ole täten aivan kaikkein pienimpien lasten tapahtuma, joten heidät kannattaa jättää suosiolla tältä reissulta pois.

Vaikka alkoholin nauttiminen kuuluu kisahenkeen, voi sitäkin harrastaa kohtuudella. Useimmilla tämä onnistuu täysin moitteetta, mutta muutaman joukkueen kohdalla liian vahva humalatila esiintyi muun muassa kritiikkinä otteluiden tuomaristoa kohtaan. Tässäkään ei muuten olisi ongelmaa, mutta tämänvuotisten tuomareiden ollessa noin 15-vuotiaita olisi joidenkin joukkueiden toivonut edes yrittävän vähän hillitä käytöstään.

Tästä huolimatta tapahtumapäivä oli ainakin allekirjoittaneen silmissä onnistunut. Huomenna jatketaan raportin toisella osalla.

Iso kiitos vielä MaaIlmasta OY:lle ilmakuvausmahdollisuudesta, jota pystyy ihailemaan videon alkupuolella.