Minkä joka paikasta huomaa...

MAANANTAI, 14. HEINÄKUUTA 2014

... sieltä joka paikkaan näkee

 

 
Kuopiolaisista nähtävyyksistä yksi on sellainen, jota ei voi edes yrittämällä olla huomaamatta. Puijon torni näkyy kaikkialle kaupunkiin kohoten reilut kaksisataa metriä merenpinnan yläpuolelle. Rinteellä sijaitsevat neljä hyppyrimäkeä ovat lähes vuosittain järjestettävien mäkihypyn maailmancupin päänäyttämö. Lisäksi Puijon alueella voi nauttia myös muun muassa kesäisin golfaamisesta ja talvisin laskettelusta.

Useimmat Puijolla vierailevista ajavat suoraan mäen päälle sinne vievää tietä pitkin, mutta osalle meistä tämä ei ole vaihtoehto. Mäen alla sijaitsevilta urheilukentiltä alkavat huipulle asti jatkuvat portaat, joita esimerkiksi monet kuopiolaiset urheilijat juoksevat edes takaisin osana harjoituksiaan. Viimeisimmästä porrasjuoksukeikastani olikin jo kulunut hyvä tovi, joten kamera otsallani lähdin kapuamaan rappuja ylös tavoitteenani saada edes hieman hikeä pintaan.

Tästähän ei tosin tullut yhtään mitään. Rautaportaissa juoksemisen sijaan sain päähäni kiipeillä pienimpien hyppyritornien huipuille ja niiden kapeiden portaiden juokseminen olisi ollut turhan riskaabelia. Tässä kohtaa viimeistään tajuaa sen, miten hulluja kaikki mäkihyppääjät ovat lähtiessään hyppäämään – isoimmat mäet ovat nimittäin aivan törkeän suuria.

Aikani rinteessä palloiltuani pääsin vihdoin ja viimein Puijon huipulle ja torniin. 75 metriä korkean tornin huipulle voi mennä joko hissillä tai portaita pitkin ja päätin vanhasta periaatteellisesta syystä valita portaat. Hämärän muistikuvani mukaan ne pari kertaa, mitä olen ylhäällä tornissa käynyt, olen aina taittanut jalan. Tämä linja pitäköön.

Tornin kahvilakerroksen ikkunoista avautuva näkymä Kuopioon on todella vaikuttava. Vaikka Kuopio on oikeasti iso paikka, saa torni näyttämään sen jotenkin niin pieneltä. Kesäisin myös sen avotasanne on auki, tosin ainakin itseäni hirvitti mennä korkeanpaikankammon vuoksi reunaa vasten. Tornin toisessa kerroksessa sijaitsevan ravintolan erikoisuutena on se, että se on ensimmäinen Pohjoismaissa sijaitsevan näköalatornin pyörivä ravintola. Kyllä kelpaisi nauttia ateriaa niissä näkymissä.

Puijon torni on Kuopion nähtävyyksistä ehdottomasti vaikuttavin. Sekä mäen alla että tornin huipulla sitä tuntee itsensä niin kovin pieneksi.  Lisäksi näkymät rinteeltä ovat uskomattoman upeat. Suosittelen lämpimästi vierailua erityisesti ensi kertaa Kuopiossa käyville!