Satama täynnä taidetta

SUNNUNTAI, 13. HEINÄKUUTA 2014

Viides Taidetori tarjoaa perheille sirkus- ja teatteriesityksiä

 

 

Kuopion matkustajasatamassa käynnistyi Lauantaina viikon mittainen Taidetori-tapahtuma, joka tarjoaa perheille mahdollisuuden yhdessäoloon työpajojen, sirkus- ja teatteriesitysten sekä torikojujen kiertämisen muodossa. Viisi kesää sitten ensimmäistä kertaa järjestetty Taidetori on ohjelmansa puolesta ensimmäisten päivien ajan ensisijaisesti lapsille ja loppuviikosta nuorille suunnattu tapahtuma, minkä huomasi myös tämän päivän vierailijoista. Torialue tosin kiinnosti myös hieman varttuneempaa väestöä.

Meikäläisen lähtö torille venähti lopulta kolmen tunnin verran alkuperäisestä suunnitelmasta vesisateen vuoksi. Kerran olin jo päässyt etuovelta metrin ulos ja toisella kertaa auton ovelle asti, kun taivas aukesi. Ongelmaahan ei olisi yhden käden ollessa vapaa sateenvarjolle, mutta kameraa käyttäessä sade ei ole kovinkaan miellyttävää. Taidetorilla tosin kaikki ainakin tänään pystyssä olleet torikojut, esiintymisteltat ja työpajat olivat joko katoksen alla tai sisätiloissa, joten myös sadekelillä vierailu olisi onnistunut.

Kojuista kaikki olivat yhtä kirjakauppaa lukuun ottamatta koru- ja tekstiilimyyntipisteitä, joten eiliseen tapaan löydöt jäivät jälleen tekemättä. Muutamissa myyntipisteissä oli kuitenkin ihan hauskoja tuotteita, kuten esimerkiksi Kuopio-aiheisia postikortteja, joihin sai itse liimailla tarroja. Torialueen keskellä fiilistä ylläpitivät myös nuoret muusikot.

Satamankulman tiloissa järjestettiin työpajoja, joissa perheen pienimmät saivat pientä maksua vastaan tehdä esimerkiksi unelmiensa keppihevosen tai maailman hienoimman rintanapin. Myös sisäisen Puuha-Peten päästäminen valloilleen onnistui nikkarointityöpajassa. Myöhemmin ensi viikolla samoissa tiloissa voi myös osallistua kassin- tai tauluntekotyöpajoihin.

Torialueen vieressä olevassa teltassa Nukketeatteri Satuaarre esitti näytelmän Oli kerran Onnimanni.  Pienen vinkin esityksestä saatuani kömmin telttaan huomaten olevani katsojista iältään selkeästi vanhin jos ei lasketa alle kouluikäisten katsojien vanhempia. Vaan väliäkös tuolla, esitys oli todella hyvä. Lapsille Oli kerran Onnimanni on ehdottomasti must see –kohde Taidetorilla mutta kyllä siitä voi nauttia kuka tahansa muukin.

Tätä juttua kirjoitellessani ja Taidetorin sivuja lukiessani huomasin, että tapahtuma-alue olisikin ollut vielä käymääni laajempi. Hotelli Scandicin lähellä olisi ollut vielä yksi työpaja sekä kesäsirkuksen ja  –teatterin  tapahtumateltta, jota oikeastaan yritinkin välillä etsiä. Oma moka tietysti etten kysynyt keneltäkään teltan sijaintipaikkaa, mutta opastusta olisi kyllä voinut olla enemmän.

Kelin muututtua aurinkoiseksi Taidetorilla oli todella nastaa ja leppoisaa, vaikkakin ihmismäärän vähäisyyteen keli selkeästi vaikutti. Toivottavasti seuraavalla viikolla väkeä, erityisesti lapsiperheitä, ilmestyisi paikalle hieman enemmän, sillä tapahtuma on erityisesti heille suunnattu.