Suut makeaksi Suonenjoella

LAUANTAI, 12. HEINÄKUUTA 2014

Mansikkakarnevaalit järjestettiin jo 44. kerran

 

Puhuttaessa Suonenjoesta tulee mieleen väkisin yksi sana – mansikka. Kaupungin suurin tapahtuma onkin juuri Mansikkakarnevaalit, kolmipäiväinen juhla, joka houkuttelee vuosittain paikalle parhaimmillaan yli kaksikymmentä tuhatta kävijää. Vaikka Suonenjoki onkin Kuopiosta vain reilun puolen tunnin ajomatkan päässä, olen jotenkin onnistunut joka vuosi välttämään karnevaaleissa käymisen. Taisi olla siis korkea aika käydä tarkastelemassa menoa ja meininkiä.

Perjantaina tapahtuma käynnistyi perinteikkäällä mansikkakulkueella. Vielä tänään lauantainakin kaupungilla kävellessä huomasi, mistä kulkue oli kulkenut ja minne se oli jättänyt hopeista paperisilppua sekä muuta roskaa. Illalla yleisöä viihdytti Petri Nygård.

Karnevaalien tapahtuma-alue oli täynnä torikojuja, joita oli joidenkin tietojen mukaan pystyssä jopa lähes sata kappaletta.  Valtaosa liikkeistä oli erikoistunut joko tekstiilien tai korujen myymiseen, joten skippasin ne suosiolla ilman sen suurempaa tarkastelua. Suuremmalla mielenkiinnolla tarkastelin alueen ruokailumahdollisuuksia, jotka tarjosivat sapuskaa aina muikuista grilliherkkuihin. Lopulta olin kuitenkin tylsä ja tyydyin liiallisen valinnanvaikeuden edessä perinteiseen vaniljajäätelöön.

Ensimmäinen iso ohjelmanumero lauantaina oli mansikansyönnin SM-kilpailu, jossa neljä kutsuvieraista koottua joukkuetta kahmivat marjoja suuhunsa minkä ehtivät. Kilpailemassa oli niin paikallisia julkkiksia, mansikkatyttöjä kuin polttareitaan viettäneitä ”mustia hevosia”. Lopulta voiton veivät Markku Rossin johdolla Oman kaupungin pojat.

Tämän jälkeen viereisellä jalkapallokentällä pelattiin niin ikään paikallisista ja julkkiksista koottujen joukkueiden välinen ottelu. Vaikka ottelun seuraaminen katsomon penkeiltä olikin ajoittain hieman vaikeaa, piti ottelua selostanut Jukka Laaksonen yleisön ajan tasalla kentän tapahtumista. Hauskaa ihmisillä oli, tai ainakin näin naurun määrästä saattoi päätellä.

Mansikkakarnevaalit on toiminnantäyteinen ja hauska tapahtuma, jonne vierailua on helppo suositella. Perinteisten torikojujen lisäksi monipuolinen ohjelmarunko pitää huolen siitä, että tekemistä riittää koko tapahtuman ajaksi. Edes mansikoista ei ole pakko pitää ottaakseen osaa näihin juhliin!