Saunavastoja ja vanhoja asumuksia

TIISTAI, 01. HEINÄKUUTA 2014

Tuulahduksen menneestä tarjoaa Kuopion korttelimuseo

 

Kuopiossa tietoa janoavien ja kulttuurinnälkäisten hätähuutoon vastaavat neljä kunnan ylläpitämää museota. Kuopion museossa voi tutustua mammuttiin, taidemuseossa von Wrightin veljesten teoksiin ja J.V. Snellmanin kotimuseossa tämän asumistapoihin. Neljäntenä museona on yhdestätoista vanhasta puutalosta muodostettu museo, korttelimuseo.

Korttelimuseo tarjoaa mahdollisuuden aistia 1800-luvun Kuopion elämää suoraan kaupungin keskustassa. Alueella sijaitsee useita vanhoja aittoja, jäljennös vanhasta apteekista, suutarin ja räätälin asuintuvat sekä erilaisia näyttelyitä. Ennen lähtöä saattaa olla myös paikallaan kuppi kahvia sekä tuore pulla museokahvilasta.

Tällä viikolla yhdessä museon aitoista toimii vastantekotyöpaja, jossa amanuenssi Marianna Falkenberg opastaa innokkaita valmistamaan vanhoja kunnon saunavastoja. Hyvän opastuksen avulla jopa meidän yleisesti kaikissa muissa käsitöissä noloihin tilanteisiin joutuvien on helppo onnistua latvojen sitomisessa. Lisäksi näin kesätiistai-iltapäivisin korttelimuseolla on mahdollista ottaa kutojan tuvalla osaa kehruutyöpajaan.

Kuopion korttelimuseon entisaikainen ympäristö on samalla sekä opettavainen että rentouttava kokemus. Mikäli kiertelyn ohessa on vain mahdollisuus osallistua erilaisiin työpajatoimintoihin, niin suosittelen sitä lämpimästi. Asiantuntevien museotyöntekijöiden ohjaaman tekemisen avulla vierailukokemuksesta saa huomattavasti tavallista enemmän irti.

Kesä Kuopion kulmilla suuntaa illalla myös kohti Kuopion viinijuhlilla. Videomatskua sieltä olisi tarkoitus saada julkaistua jo heti huomenna, joten älkää ihmeessä unohtako tsekata blogia myös silloin!