Elämää torikujalla

TORSTAI, 26. KESÄKUUTA 2014

Kaksitoista puodillista käsitöitä keskellä Kuopiota

Lueteltaessa kuopiolaisia nähtävyyksiä, on vaikea jättää mainitsematta Pikku Pietarin torikujaa. Jo 25 vuoden ajan on Kuopion sydämessä sijaitseva ostospaikka tarjonnut sen vierailijoille mahdollisuuden tutustua perinteisiin käsityötuotteisiin sekä niiden valmistamismenetelmiin. Kahdentoista persoonallisen puodin ja kahvilan voimin pyörivän torikujan vetovoima perustuu erityisesti sen ilmapiiriin, jota voitaneen kutsua leikkisän savolaiseksi. Tunnelmaa on niin aittojen sisällä kuin ulkopuolella.

Käsityötuotteiden kirjo kujalla on laaja. Yhdessä aitassa myydään puusta tehtyjä koriste-esineitä, seuraavassa kivipohjaisia kelloja, kolmannessa kartoista tehtyjä säilytyskoreja ja yhdessä jopa silmälasikehysmateriaaleista valmistettuja koruja. Jokaisessa puodissa on varmuudella jotakin, mikä saa asiakkaat haukkomaan henkeään ja miettimään, mistä näitä ideoita oikein tulee.

Ja eihän Pikku Pietarin torikuja ole mitään ilman herraa itseään. Eräässä puodissa jutellessani korviini kantautui viulun ääni, jonka lähteenä oli nuoren, vanhanaikaiseen asuun pukeutuneen herrasmiehen soitin. 13-vuotias Eelis Karjalainen on yksi torikujan työntekijöistä, tosin kaupustelun sijaan hän keskittyy ihmisten viihdyttämiseen.

- Tämä on todella mukavaa työtä. Hakisin varmasti uudelleen myös ensi kesänä mutta en mahdu enää silloin Pietarin vaatteisiin, Elias sanoo nauraen.

Viulusoolon jälkeen Elias saa raikuvat aplodit torikujan asiakkailta. Pirteä nuorimies kerää sympatioita iloisuudellaan ja avoimuudellaan. Huhut kaupungilla tosin kertovat, että vielä muutama vuosi sitten Pietari olisi tehnyt ihmisille torikujalla kepposia ja aiheuttanut hämminkiä takataskusta roikkuvalla ritsallaan. Näin ei onneksi Eliaksen mukaan ole.

- Ei tässä niin voi tehdä, tuo ritsa on vain koriste! Tärkeintä on olla iloinen ja viihdyttää ihmisiä.

Ja ihmisethän viihtyvät. Aurinkoisen päiväni kruunaa kuppi teetä Tallikahvilassa, jonka jälkeen on aika jatkaa matkaa. Alun perin suunnittelemani vartin piipahdus torikujalla venyi reilusti yli tunnin mittaiseksi, vaan väliäkös tuolla – jokainen minuutti oli nautittu.

Huomenna Kesä Kuopion kulmilla suuntaa jälleen kerran Nilsiään. Luvassa on pitkä ilta, sekä erityisesti yö…