Paistettuja muikkuja ja savolaista huumoria

MAANANTAI, 23. KESÄKUUTA 2014

"Yksi kipollinen, kiitos!"

Kuopion Kauppakatu on todellinen kulinaristin unelma. Kadun varrelta löytyy niin laaturavintolaa, baaria, grilliä kuin pitseriaakin ja valinnanvaikeus yllättää varmasti useaan otteeseen matkalla torilta kohti satamaa.

Osoitteessa Kauppakatu 13 sijaitsee kuitenkin hieman erilainen ravintola. Ravintola Sampo on omien sanojensa mukaan ollut jo vuosia Suomen paras muikkuravintola. Väitteen todenmukaisuus oli totta kai pakko käydä tarkastamassa myös itse.

Heti ravintolan lähettyville saapuessa ei jäänyt epäselväksi, mikä oli sen bravuuri. Iso ”muikkuravintola"-teksti oven yläpuolella ja muikkuruokaa mainostavat kyltit sen vieressä kiinnittävät jokaisen ohikulkijan katseen. Lisää mielenkiintoa herättävät savoksi väännetyt humoristiset lauseet ovissa ja ikkunoissa. Ravintola näyttää ulkoapäin montaa vastaavaa huomattavasti houkuttelevammalta.

Noin kello viiden korvilla Sampo oli jo kohtalaisen täynnä. Asiakaskunnan vaatekoodista saattoi päätellä sen, että suurin osa oli suunnitellut ruokareissua jo etukäteen pistäen ylleen jotain hieman arkipukeutumisesta poikkeavaa. Itse en ollut tähän varautunut, vaan saavuin paikalle poljettuani muutaman kilometrin suhteellisen reipasta pyöräilyvauhtia hiukset sen mukaisesti harottaen muuan paikallisen jalkapalloseuran ikivanhassa ja kulahtaneessa treenihupparissa sekä pölyyntyneissä farkuissa.

Tässä vaiheessa todistettiin yksi Sampon väitteistä todeksi – jokainen saa tulla sellaisena kun on, pääasia että tulee. Astuessani ravintolaan sain het’samantien palvelua, joka jatkui koko vierailuni ajan aina kun sitä tarvitsin. Vaikka salin puolella tarjoilijana ja laskuttajana toimi yksi ainoa henkilö, ei yksikään asiakas joutunut mielestäni odottamaan liian kauaa, että hänen tarpeensa täytettäisiin.

Ruoka oli huomattavasti parempaa kuin olin odottanut. Ovella mainostettu muikkukulho sisälsi noin 200 gramman edestä sitä itseään ja muutaman suolakurkun päälle, mikä oli määränä täydellinen. Annos ei ollut myöskään hinnalla pilattu, vaan sain vatsani täyteen paljon halvemmalla kuin mihin olin varautunut.

Vierailuni jälkeen ymmärrän täysin, miten Sampolla on varaa kehua itseään Suomen parhaaksi muikkuravintolaksi. Hyvä ruoka yhdistettynä vielä parempaan palveluun tekee ravintolasta paikan, jonne voisin kuvitella suuntaavani jatkossakin entisten keskustan suosikkiruokapaikkojeni sijaan. Suosittelen ehdottomasti vierailua Sampoon, oli kyse sitten pikaisesta vatsantäyttötarpeesta tai tarkkaan suunnitellusta illallispaikan valinnasta.