Kurkistus Viipuriin

LAUANTAI, 12. TOUKOKUUTA 2018

menneisyyttä ja nykyisyyttå

Viipuriin liittyy paljon nostalgiaa ja kaipausta. Millainen kaupunki se on nykyisin? Sitä lähdin tutkailemaan pienen seurueen kanssa. Viipuriin pääsee kätevästi Lappeenrannasta. Viisumia ei tarvita 1-3 päivän risteilylle. 

Matka sujuu leppoisasti Saimaan kanavaa pitkin. Saimaan kanava on vanhanaikaisen tunnelmallinen, sehän rakennettiin jo 1800-luvulla. Kesäisenä päivänä on nautinto istuskella laivan kannella katsellen ohi soljuvia maisemia ja nauttien kahvilan antimia. Jos ei pidä varaansa ja varustaudu aurinkovoiteella, nenä punoittaa koko loppumatkan, vaikka ei alkoholin kanssa liikoja törsäisikään. Näin kävi matkatoverilleni.

Vaikka Viipuri on päässyt rapistumaan, on monia kohteita kunnostettu. Kaupungin suosio matkailukohteena on alkanut nousta sitä mukaa kuin sen ilme on kohentunut. Kerjäläisiä ja kaupustelijoita ei näkynyt. Vehreässä Torkkelinpuistossa sai kävellä iltaisin ihan rauhassa. Puisto on saanut nimensä Viipurin linnan perustajasta Torkkeli Knuutinpojasta. Patsaan hänelle on veistänyt Ville Vallgren ja se on nähtävillä vanhan raatihuoneen torilla.

Monia suomalaisten arkkitehtien suunnittelemia rakennuksia on Viipurissa ihailtavissa. Jalmari Lankisen 1920-30-luvuilla suunnittelemia rakennuksia löytyy pari kymmentä.  Alvar Aallon käsialaa oleva kirjasto, joka valmistui 1935, on nyt upeaksi restauroitu.  Kirjasto on avattu uudelleen 2013. Esimerkillinen kunnostustyö sai Europa Nostra 2015-palkinnon.  Kirjastossa oli myös flyygelillä varustettu konserttitila. Olisi hienoa käydä siellä joskus konsertissa. Naapurimaamme kulttuuritarjontahan on tunnetusti korkeatasoista. Tällä matkalla siihen ei kuitenkaan tullut mahdollisuutta.

Viipurissa näkyy sen monien historiallisten vaiheiden kerrostumat. Kaupunkihan on perustettu yli 700 vuotta sitten. Arkkitehtuurista, kulttuurista ja historiasta kiinnostuneelle sieltä löytyy ainutlaatuisia kohteita.

Maineikas ravintola Espilä on rakennettu ulkopuolelta uudelleen saman näköiseksi kuin sodassa tuhoutunut rakennus oli. Onpa sinne lahjoitettu keittokirjakin, jota käytettiin sotaa edeltävänä aikana. Viipurin taidemuseo on avattu yleisölle 2010. Rakennuksen suunnitteli aikanaan Uno Ullberg. Se on nykyisin kuuluisan Pietarin Eremitaasin viides sivutoimipiste.

Viipuri yllätti positiivisesti. Tunnustan, että ennakkoluuloja oli hieman. Mutta kannatti käydä.