Terrakotta-armeija Vapriikissa

PERJANTAI, 26. HEINÄKUUTA 2013

Ällistyttävä sukellus muinaiseen Kiinaan

Ystäväni innostamana lähdin käymään Museokeskus Vapriikin Terrakotta armeija ja Kiinan keisarien aarteet -näyttelyssä. Näyttelyssä on esillä Kiinan ensimmäisen keisarin hautaa vartioineita sotilaspatsaita, ja aarteita ja hautalöytöjä myöhempien keisarien ajoilta. Ajattelin että näyttely on varmasti hieno, mutten tajunnut että olisin ihan näin innoissani..!

8000 terrakottasotilasta ehti vartioida Kiinan ekan keisarin hautaa 2000 vuotta, ennenkuin ne sattumalta löydettiin 70-luvulla. Viljelijät olivat kaivamassa kaivoa, ja hups vaan, löydös alkoi paljastua. Patsaat ovat luonnollisen kokoisia, yksilöllisiä ja otsaryppyjä myöten käsittämättömän yksityiskohtaisia. Sotilaat on taidolla valmistettu, ja ne näyttää inhimillisiltä erilaisine ilmeineen ja asentoineen. Muinaiset kiinalaiset uskoivat elämän jatkuvan kuoleman jälkeen, ja sen takia vainaja tarvitsi hautaan mukaan kaikkea mitä eläessäänkin oli tarvinnut. Jäätävää, että yks jätkä on laittanut yli 700 000 tyyppiä hommiin ihan vaan sen takia, että seuraavassa elämässä menis hyvin. Kaikki elämän osa-alueet oli otettu huomioon, ja armeijan lisäksi on löydetty mm. viiniastioita ja akrobaatteja. Pitäähän haudan takana olla hauskaakin..

Jade, pronssi ja kultaesineitä katsellessa tuntu välillä, että parituhatta vuotta sitten ollaan joissain asioissa oltu paljon kyvykkäämpiä kun nykyään. Esillä oli esimekriksi kromattuja miekkoja, jotka kiilsi edelleen, 2000 vuoden jälkeenkin. Muutenkin näyttivät aika käyttökelposilta. Ite en edes oo kovin suuri historiafriikki, mutta tää oli aivan äimistyttävän hieno näyttely! Kiehtovaa. Emmää osaa enempää sanoo, menkää itte kattoon!