Kiasman ilmaispäivä

KESKIVIIKKO, 10. SYYSKUUTA 2014

Ennen remppaa

Oletteko kuulleet, että Kiasma suljetaan väliaikaisesti rempan takia ja avataan taas seuraavan kerran vasta keväällä 2015? Tämän uutisen johdattelemana en ollut ainoa, jonka tie vei Kiasman ilmaispäiville viime viikonloppuna. Viime Kiasman visiitistä olikin sen verran aikaa, että oli ihan sivistävää käydä tutustumassa yhteen Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä.

Kiasmassa oli meneillään mm. Marimekon ja Kiasman Kimpassa-näyttely. Tässä monimuotoisessa näyttelyssä oli esillä muun muassa maalauksia, valokuvia, veistoksia, tilateoksia ja keramiikkaa. 16 taiteilijaa ja suunnittelijaa on hyödyntänyt Marimekon tarjoamia materiaaleja ja tuotantoprosesseja uusilla tavoilla, tekemällä näyttelyyn uuden teoksen sekä suunnitelleet sen Kiasman tiloja silmällä pitäen. Kiasma Hits-kokoelmanäyttely puolestaan keräsi kasaan 50 taiteilijan teokset ja esitteli täten nykytaiteen historiaan ja  Kiasman ”hittikokoelmaa”.

Omasta nykytaidetietämyksestäni kertoo varmasti se, että mun mielestä paikan hienoin työ oli sadoista karkeista tehty valtavan kokoinen punainen ruusu. Niin, nykytaide ei ehkä ole ihan mun juttu. Mutta vaikka nykytaide ei olisi myöskään niin lähellä sinun sydäntäsi, kannattaa Kiasmassa käydä vaikka vaan sen mielenkiintoisen arkkitehtuurin takia. Kiasmassa on valtavasti luonnonvaloa ja Kiasman suunnittelija Steven Hollin suunnittelun lähtökohtina onkin ollut ajatus zenmäisestä rauhasta sekä inhimillisestä mittakaavasta.