Lahti

KESKIVIIKKO, 09. HEINÄKUUTA 2014

...veti hiljaseksi

Lahti on itselleni aika tärkeä paikka, siellä on tullut vietettyä reilut viisi vuotta elämästäni. Lahdessa, tai Lahessa kuten lahtelaiset itse sanovat asuu edelleen hyviä ystäviäni ja siellä tulee käytyä pari kertaa vuodessa. Itselleni tulee aina tosi nostalginen fiilis, kun vietän aikaa Lahessa. Tosin sen verran kauan olen jo ehtinyt asua muualla, että katselen kaupunkia nykyään vähän eri silmin, kuin siellä asuessani.

Lahti herättää varmasti paljon mielipiteitä, eikä se taida keikkua ”Suomen kesäkaupunki” listojen kärjessä. Oma mielipiteeni on, että vaikka Lahdessa on paljon kivoja yksittäisiä paikkoja, niin kaupungin yleisfiilis on kieltämättä vähän nuhjuinen. Viime vuosien aikana Lahtea on kyllä rakennettu ja uudistettu aika isolla kädellä, mutta jostain syystä silti tuntuu, ettei siellä oikein ole mitään. En tiedä mistä tällainen fiilis. Käveltiin sunnuntaina keskustan halki ja tuntui, kuin aika siellä olisi pysähtynyt paikoilleen. Entisenä lahtelaisena tiedän toki, että kesän aikana kaupungin meno ja meininki keskittyy hyvin pitkälti satamaan, mitä kutsutaankin lahtelaisten olohuoneeksi. Tästäkin huolimatta olin vähän yllättynyt siitä miten autiokaupungilta Lahti mielestäni nyt vaikutti.

Lahden keskustassa on tälläkin hetkellä isot rakennustyöt meneillään, kun torin alle rakennetaan parkkihallia. Ison rakennustyömaan takia keskustan ympäristö on luonnollisestikin aika revityn näköinen, eikä siellä varmasti ymmärrettävistä syistä viitsi kesäpäiväänsä viettää. Olisi kiva, että kaupungista, ja siis nimenomaan keskustasta saataisiin viihtyisämpi sillä Lahdella on potentiaalia vaikka mihin. Lahden keskeinen sijainti, Vesijärvi ja satama, ihanat pikkumökkikunnat ja Messilä ovat mielestäni kaupungin etuja, joihin ainakin itse veisin ulkopaikkakuntalaisia käymään... Tietenkään unohtamatta Kahvila Karirantaa sekä Mukkulan rantaa ja kartanoa.