Iolani Palace

MAANANTAI, 12. LOKAKUUTA 2015

Kuningas Kalakaua ja kumppanit

Iolani Palace oli muinaisten Havaijin kuninkaallisten asuinpaikka, joka sijaitsee aivan Honolulun keskustassa. Palatsi rakennettiin vuonna 1882 kuningas Kalakauan ollessa vallassa.

Samalla paikalla oli ollut myös edellinen kuninkaallinen palatsi, mutta tästä uudemmasta haluttiin tehdä modernimpi. Palatsi oli todellakin aikaansa edellä. Mielenkiintoista on, että palatsiin asennettiin sähköt ja puhelinlinjat jopa ennen Valkoista taloa.

Erään varhaisen puhelimen lisäksi palatsissa on esillä lukematon määrä hienoja huonekaluja, arvoesineitä ja muita kuninkaallisten rikkauksia. Merkittävinä rikkauksina mainittakoon valtaistuinsaliin esille asetetut kuningas Kalakauan ja kuningatar Liliuokalanin kruunut. Seinillä komeilee hienoja tauluja ja muotokuvia, kuten kuningas Kamehameha I:n muotokuva.

Palatsiin pääse joko opastetulle kierrokselle 21.75 dollarilla tai omatoimiselle kierrokselle kuulokkeiden kanssa 14.75 dollarilla. Opastettuja kierroksia lähtee 15 minuutin välein ja omatoimisia kierroksia 10 minuutin välein. Kierrokset kannattaa ehdottomasti varata etukäteen, tai ainakin saapua paikalle hyvissä ajoin ennen mieleistä ajankohtaa. Kierrokset täyttyvät nopeasti, vaikka pihalla ei näkyisikään paljoa vierailijoita. Liput voi ostaa palatsin viereisestä rakennuksesta, joka sekin on kuin pieni linna.

Lisää palatsista, aukioloajoista ja hinnoista osoitteessa: http://www.iolanipalace.org/Visit/ToursAdmission.aspx